tags

    No tags have been specified yet.

O mně

Za devatero horami a devatero řekami (z Prahe ještě dál), v údolí obklopeném lesy a jednou nově zrekonstruovanou železniční tratí, žil byl jeden típek, co nechtěl chodit do práce. Nemůžu říct, že by to byl uplně povaleč, k píchačkám měl však vždycky odpor. Říkal, že než bejt bohatej a svázanej, radši bude chudej ale svobodnej. Tak si tak žil v tý svojí dřevěnici pod lesem na samotě u břehu Tichý Orlice. Dělal si svůj šolich, po nikom nikdy nic nechtěl a byl happy. Z dlouhý chvíle si jednoho dne řekl, že si zkusí vyrobit domácí víno. No... Long story short, nedalo se to pít. Tenhlecten típek, říkejme mu třeba Filip, se ale jen tak nevzdává. Co nejde zprava, musí jít zleva. Začal se ptát, zjišťoval vychytávky, recepty, zaručený tipy a triky. Prd platný. Poctivý víno není jak svíčková z pytlíku. Začal tedy znovu od nuly, ale tentokrát tak, jak to dělali po generace zkušení vinaři. Voilá! Tady je ten klíč. Poctivé řemeslné postupy a dávno zapomenuté recepty. Z prvopočátku se jen tak poflakoval po okolních loukách a lesích a prostě sbíral, co kde rostlo. Vzniklo tak víno z tradičních, dříve velice oblíbených, pampelišek, černého bezu, šípku, jablek, hrušek, a já nevím z čeho ještě. No a protože mu je opravdu fuk, co si kdo myslí a co se říká, co se má a nemá, smí a nesmí, tak začal roubovat nabyté znalosti a staré recepty na moderní suroviny. Vytvořil si svoje vlastní receptury na víno z ananasu, jahod, manga, pomerančů, rakytníku, povidel, ale dokonce i ze sušenek nebo kávy. Tyhle všechny dobroty má ve sklepě a pečlivě je po večerech degustuje. Nejsou na prodej. Proč? Má jich jednoduše málo! Kvalitní víno totiž zraje. Dlouho. Nejde se dneska rozhodnout a za měsíc-dva lahvovat. Teda jako jde, ale to je trošku jinej gang, a do toho prej nikdy patřit nebude. Má svoje zásady asi jako s těma píchačkama. Víno dělá pro radost, poctivě a ze surovin co zrovna dozrávaj. Každý to víno zraje aspoň 9-12 měsíců v sudu, tedy většinou ho ochutnáme až s příchodem následující sklizně danýho ovoce či bylinky. Na eshop přidává vína hned po stočení do lahví, pokud má zrovna signál. Lahví je vždy omezenej počet a jakmile jednou dojdou, už nikdy stejný víno nevyrobí. Můžu ti garantovat, že následující ročník toho samýho vína bude vždycky jinej. Ne o moc, ale poznáš to. I to je ten důvod, proč na webu nemá desítky druhů vín. Prostě to dělá sám v malých várkách maximálně stovek lahví od jednoho druhu...

 Tak na zdraví!

Nic důležitějšího než tlačítko na odsouhlasení cookies tady nenajdeš. Pokud chceš vědět víc, v patce webu jsou odkazy na čtení - jestli to neznáš nazpaměť už z ostatních webů...